W dniach 27 września – 4 października 2019 roku grupa 5- latków pracowała metodą projektu. Temat przewodni zajęć był następujący: „". W pierwszym etapie dzieci stworzyły siatkę pytań, na które chciały uzyskać odpowiedź. Pytania były różnorodne, od wyglądu warzyw i owoców w środku, przez sposób pielęgnacji w czasie wzrostu, poznanie jadalnych części warzyw, sposoby przechowywania do przyczyn robaczywych owoców i warzyw. Kolejnym etapem był spotkanie z p. Julitą – ogrodnikiem. Dzieci dowiedziały się czym są zbiory, a także uzyskały wiedzę na temat pestek i nasion, sposobu pielęgnacji warzyw i owoców w czasie wzrostu oraz nazewnictwa części warzyw. Ile było śmiechu z bulwy ziemniaka czy główki z liści sałatyJ. W kolejnych dniach przedszkolaki eksperymentowały i sprawdzały jak warzywa i owoce wyglądają w środku. Kroiły, obserwowały przez lupę, wyciskały, sprawdzały fakturę owoców, zapach i smak. W ramach projektu dzieci dowiedziały się w jaki sposób przechowujemy warzywa zimą, m.in. przysypujemy ziemią, zamrażamy lub konserwujemy. Wielkim zaangażowaniem cieszyły się zajęcia praktyczne takie jak zrobienie soku z jabłek i marchewki oraz przygotowanie kompotu ze śliwek i gruszek do zimowej spiżarni. Sami spójrzcie jak wyglądały prace... a potem degustacja...