Dnia 27 maja 2022 grupa 3 latków postanowiła zrealizować pragnienia cukiernicze i zamieniła salę w słodki przystanek „Gofrowo”. Tego bowiem dnia przedszkolaki podjęły trud przygotowania gofrów. Mali cukiernicy przypomnieli najpierw zasady higieny podczas kontaktu z produktami spożywczymi, a potem wszystko już poszło „ z górki”. Dzieci jak z rękawa wymieniały niezbędne składniki czyli mąka, jaja, mleko oraz olej i doskonaliły się w przeliczaniu, aby żadnego składnika nie było za mało. Ciekawym doświadczeniem, które przyniosło grupie nowe doznania rozwijające zmysł dotyku oraz dużo śmiechu, było oddzielanie białka od żółtka. Ale przecież kto, jak nie 3 – latki potrafią najlepiej tłuc jajaJ. Dużym zainteresowaniem na przystanku „Gofrowo” cieszył się także robot kuchenny , który najpierw przestraszył niektórych swym dźwiękiem, a potem nie mógł opędzić się od chętnych, którzy chcieli go obsługiwać. Ostatecznie udało się wszystko ubić, wymieszać, upiec i…… dotrzeć do zamierzonego celu, czyli zajadania własnoręcznie przygotowanych i udekorowanych smakołykami gofrów. Sami zobaczcie, co się działo na 3- latkowym przystanku „Gofrowo” i żałujcie, że Was z nami nie było…